Tradicionalna međunarodna utrka „Voloderska jesen“ KUTINA – VOLODER in memoriam Franjo Mihalić prvi puta je održana još davne 1981. godine prošloga stoljeća te se održavala do 1990. godine kada je prekinuta zbog rata.

13162536_10206944657478453_1507463078_nNakon što je 20 godina bila potpuno zaboravljena i napuštena, utrka je 2010. godine uspješno obnovljena i pokrenuta, a ponovni  pokretač i obnovitelj atletske tradicije ove međunarodne cestovne utrke je kutinski maratonac porijeklom iz Volodera,  i sada već dugogodišnji direktor utrke, Danijel Kepe uz pomoć svojih prijatelja. Utrka  je pokrenuta 1981. godine  u sklopu najstarije i najpoznatije Moslavačke kulturno-sportsko-folklorno-zabavne manifestacije “Voloderska jesen” koja privlači velik broj posjetitelja; preko 30,000 tisuća u tri dana. Posjetitelji su razne dobe i uzrasta, a prisustvuje i velik broj izlagača vina, gospodarstvenika i poduzetnika pa sa pravom možemo reći da su „Voloderske jeseni“ brand kao i sama utrka te jedna od najposjećenijih manifestacija turističkoga tipa na prostoru kontinentalne Hrvatske. U vrijeme 80-tih godina prošloga stoljeća utrka je bila vrlo popularna i svrstavana je među poznatije utrke bivše države te su na nju dolazili najbolji trkači i maratonci iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Od nekih najzvučnijih i najzanimljivijih imena koja su nastupila na utrci možemo izdvojiti legendarnog maratonca, rođenog Moslavca iz mjesta Ludina pored Kutine, Franju Mihalića-Juru, osvajača srebrne olimpijske medalje u maratonu 1956. godine na olimpijskim igrama u Melbourneu. Pored njega, vrijedi spomenuti i Rifata Zilkića, tada iz AK Kosovo polje koji je bio rekorder staze utrke Voloderska jesen (45.13) i tadašnji prvak Jugoslavije na 5 i 10 tisuća metara, kao i Dragu Paripovića, legendu Hrvatskog dugoprugaškog trčanja i rekordera Hrvatske koji je prvi puta nastupio 1982. godine na utrci Kutina-Voloder. Od 2014 godine utrka KUTINA-VOLODER je službeno verificirana i izmjerena od strane HAS-a na točno 15 kilometara, a od 2015 godine svom imenu VOLODERSKA JESEN dodala je još jedan naziv  FRANJO MIHALIĆ u čast i sjećanje na jednoga od najvećih svjetskih maratonaca.

Svake godine imamo veliki odaziv trkača iz svih krajeva Hrvatske, cijele naše regije ali i drugih kontinenata koji hvale uvijek odličnu i besprijekornu organizaciju utrke, dobre domaćine na Voloderskim jesenima te relativno laganu, brzu i zanimljivu stazu.

Dođite i uvjerite se zašto smo trkački BRAND u Hrvatskoj.

Dođite u Moslavinu. Veselimo se vašem dolasku!

franjo-mihalic-700x394